Dagstur til Jøssingfjord, Helleren og Sogndalstrand

Årsmøte i Madla Historielag tirsdag 23.02.2016
22. februar 2016
Gunnar Berge til historielaget onsdag 6. april kl. 19.00
21. mars 2016

Torsdag 26. mai 2016. Avreise fra Madla etter avtale kl.08.30. Turen går sydover via Helland og frem til Moi, her vente kaffe og «noe attåt». Fra Moi kjører vi til Flekkefjord og herfra går turen frem til Jøssingfjord og Helleren. Her møter vi vår lokalguide som tar oss med på en spennende ferd og historie om husene på Helleren.

Helt innerst i bunnen av Jøssingfjorden stuper fjellet stupbratt ned på vestsiden. Den ender i et stort bergoverheng, ca. 60 meter langt og inntil ti meter dypt fra dråpefallet inn til bergveggen. I dette området er det konstatert kulturlag fra flere faser gjennom steinalderen. Fra 1500-tallet har det vært fast bosetning i Helleren, oppsitterne her var husmenn under gården Haneberg i Sokndal. Området omkring var usedvanlig karrig, og husene ble i størst mulig utstrekning lagt innunder berget. På 1800-tallet bodde det inntil tre familier her, men stedet ble fraflyttet tidlig på 1900-tallet. Det står fremdeles to bygninger på stedet. Den ene er fra tidlig 1800-tall, den andre fra midten av 1800-tallet, men i hvert fall noe av tømmeret kan skrive seg fra eldre bygninger.

 

Etter besøket på Helleren fortsetter vi til Hauge i Dalane og Sogndalstrand eller « strånno» som den kalles av lokalbefolkningen. Vi får en flott historisk tur til fots gjennom det gamle handelstedet sammen med vår lokalguide som kjenner stedet som sin egen bukselomme.

I det gamle ladestedet 3 mil sør for Egersund og 4 mil vest for Flekkefjord har det igjen blitt liv i de gamle husa. Her finnes i dag Sogndalstrand Kulturhotell, Galleri Rosengren, Horneland’s landhandel, Kjelleren souvernirbutikk, Krambukafe og om sommeren Bryggegalleriet. Sogndalstrand er en av de mest besøkte turistattraksjonene i Rogaland med mer enn 64 tusen besøkende i 2009.

Allerede i 1660 årene ble Sogndalstrand nevnt som et av de betydeligste ladestedene i Norge. I 1858 ble stedet utskilt som egen kommune, og hadde allerede da hatt ladestedsrettigheter i flere hundre år. i 1944 ble ladestedet slått sammen med landsognet til en kommune – Sokndal Kommune. i 1863 bodde det over 500 innbyggere i ladestedet. Ladestedet omfattet Sogndalstrand og den østlige delen av Rekefjord.

I dag er det ca. 80 innbyggere i Sogndalstrand. En del av de gamle husene benyttes som fritidshus. Rundt 1980 ble det opparbeidet et nytt boligfelt med ca. 20 eneboliger i Åros, på motsatt side av Sokna. Sogndalstrand Kulturhotell omfatter: Hotell i tidligere kommunehus, Folvikhuset, Skredderhuset, Mydlandhuset, Restaurant Folvik, Krambukafe’en, Sjøbua, Fengselet (pub m.v.) og uteservering. Og her venter en middagbuffe etter besøksrunden i sentrum, etterfulgt av dessert og kaffe.

 

Turen hjemover går langs Jæren tilbake til Madla med ankomst ca. kl.18.00

Pris pr.person:   kr. 800,-

Prisen inkluderer:

  • Bussturen med buss og sjåfør fra Finnøy Buss
  • Kaffe med kaffemat på Moi
  • Lokalguide på Helleren
  • Lokalguide i Sogndalstrand
  • Middagsbuffet på Sogndalstrand Hotell inkl. dessert og kaffe
  • Alle vei / bomavgifter

Påmelding:

Arvid Tjensvoll  tlf.:   928 07 538

 

 

Del denne siden
  •  
  •  
  •  

Legg igjen en kommentar