Ankermanndalen – Madla

Alvasteinen – Revheim
17. oktober 2010
Aubeberget – Søra Sunde
17. oktober 2010

Nedre Madla. Et området ved Nordre leir har navnet etter Lorentz Anckermann Smith som var arving til Madlagarden. Se Gard og ætt i Madla.

 

Sønn av Michael Leigh Smith, f. 25. august 1720, d. 11. januar 1773, kjøpmann i Stavanger, karakteriseret oberst, eier av Malde gård, og h. Karen Lorentzdtr. Anckermann, f. i Grimstad 12. april 1727, d. 20. februar 1755.

Han ble 7. juli 1770 immatrikulert ved Leydens universitet som stud. jur.
Ved farens død overtok han en betydelig forretning med skipsrederi, sagbruk, trelasteksport m.m. Han overtok også som hovedrepresentant for byens fornemste patrisierslekt. Hen eide og bebodde en gård ved Torvet og eide i tillegg en fireetasjes pakkbod på Skagen, to pakkboder i Sandvigen, et pakkhus på Jorenholmen og et på Koholmen med brygge. Han synes imidlertid ikke å ha vært anlagt for forretningsvirksomhet. Hans svigerfar sier om ham i et brev til en handelsvenn:
“Han verken har eller haver haft Lyst til Negocien, som han dog pr. force efter hans Faders Død blev ligesom nød til for at conservere det betydeligste af givne Crediter og Værdien af de beste Eyendeele”.

Det gikk derfor også hurtig tilbake med hans formue. Allerede i 1778 var han i København for å ordne sine affærer, spesielt med huset Suhr, og han ansøkte da forgjeves om å bli fogd i Jæren og Dalene. En større del av hans byeiendommer og skipsparter gikk over til svigerfaren, og 1785 solgte han sin eiendommen ved Torvet og flyttet ut til gården Malde, som tilhørte hans søstre.
I 1787 hadde han oppsagt sitt borgerskap og fratrådt sin stilling som stadskaptein i Stavanger, i 1790 hadde han solgt sine siste skipsparter, 1/16 i skipet “Jacobus & Anna” og 1/8 i skipet “Haabets Anker”.

Han ble senere tollbetjent i Karmsund og døde på lensmannsgården Sniig i Avaldsnes høsten 1800.

Vis større kart

Del denne siden
  •  
  •  
  •  

Legg igjen en kommentar